Nyilvánvaló, hogy ha az ember egészségesebben akar élni, esetleg még néhány kilót is szeretne leadni, a saláta a legjobb választás. Azért írom, hogy nyilvánvaló, mert nekem az „egyél salátát” címszó hallatán mindig fantáziátlan, száraz, fonnyadt keverékek jutnak eszembe, amelyek azért segítenek fogyni, mert inkább nem eszem semmit, ha ez az aznapi adag. A másik oldal viszont, hogy ha az ember lánya emberesen odateszi magát és finom salátát készít, felmerül a kérdés, hogy most akkor a szalonna kóser-e vagy sem ha nyakunkon a bikini szezon. Az alábbi saláták nyammogósan finomak, elképesztő sajtokkal készülnek és férfiaknak is kínálhatók, anélkül, hogy kiugranának az ablakon.
Szalonnás (4 személyre)
1 fej jégsaláta
2 szelet toastkenyér (lehetőleg teljes kiőrlésű vagy rozsos)
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg gorgonzola dolce
3 ek olívaolaj
2 ek vörösborecet
1 ek méz
só, bors
A szalonnát a bőre nélkül kis kockákra vágjuk és serpenyőben megpirítjuk. A kenyeret szintén felkockázzuk és a szalonna után visszamaradt zsiradékon ropogósra sütjük. Az öntet hozzávalóit egy kis üvegbe tesszük és az üveget lezárva jól összerázzuk. A jégsalátát felszeleteljük, majd kiadagoljuk. A salátára jön egy adag szalonna és kenyérkocka, majd az egész tetejére krémes gorgonzola sajtot morzsolunk; a végén jöhet az öntet.
Csirkés (4 személyre)
1 csomag salátakeverék
2 szelet toastkenyér (lehetőleg teljes kiőrlésű vagy rozsos)
1 egész sült csirkecomb
8-10 dkg Old Amsterdam sajt
2 ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 ek méz
só, bors
A toastkenyeret kockákra vágjuk és kevés olajon ropogósra sütjük. A csirkecombról lefejtjük a húst és felaprítjuk. A salátakeveréket egy mély tálba öntjük, erre jön a csirke és a kenyérkocka. Az öntet hozzávalóit itt is üvegben rázzuk össze. A kemény Old Amsterdam sajtot tálalás előtt apró darabokban szórjuk a salátára.
A gorgonzola és az Old Amsterdam karakteres ízű sajtok, egyszerre nem lehet sokat enni belőlük, de nem is érdemes. Személyenként néhány deka már csodás ízt ad az ételnek, ráadásul mivel mindkettő elég drága, nem is lehet trappista módra venni, hacsak nem akarunk csődbe menni.
Belegondolva, mindegy is, hogy ezek mennyire autentikus saláták, hiszen az már jó, hogy nem carbonara spagetti vagy csülkös pacal van vacsorára, viszont nem is három szál füvet kell mosolyogva elrágnunk.