Elképesztően fáradt vagyok, talán a reggeli edzés, talán a havazás az oka, esetleg az, hogy egy macska nőtt a jobb alkaromra és most, írás közben sem hajlandó tágítani. Az sem zavarja, hogy a karom folyamatosan mozog. Nem értem, hogy nem lesz tengeribeteg. A ma esti vacsora egy nagyon egyszerű ázsiai wokos tészta, sok zöldséggel és isteni ízekkel.
Hozzávalók (2-3 személyre)
40 dkg csirkemell
1 piros kaliforniai paprika
1 sárgarépa
1 nagy fej lilahagyma
20 dkg csiperkegomba
20 dkg brokkoli
10 dkg woknudeln (ázsiai tojásos tészta)
1 ek sötét szójaszósz
2 ek osztrigaszósz
1 gerezd fokhagyma
ujjnyi gyömbér
1 tk barnacukor (demerara is jó)
olaj (leginkább valamilyen semleges)
A csirkemellet kockákra vágjuk. Elkészítjük a pácot: lereszeljük a meghámozott fokhagymát és gyömbért, elkeverjük a szójaszósszal, az osztrigaszósszal és a cukorral. Mehet bele a csirke pácolódni egy kicsit. Nagyon fontos, hogy ne sózzuk meg a húst, mert a szójaszósz és az osztrigaszósz eléggé sósak.
Míg a hús pácolódik, felaprítjuk a zöldséget, a répát és a paprikát csíkokra, a gombát és a hagymát közepesen vastag szeletekre. A brokkoli lehet fagyasztott is, csak arra kell figyelni, hogy kisebb méretű rózsákat válasszunk.
Egy wokserpenyőt vagy ferde falú serpenyőt füstölésig hevítünk, majd beleteszünk egy kevés olajat, és egyből hozzáadjuk a csirkét a páccal, valamint a répát és a hagymát. Ne keverjük, csak rázzuk, és nem kell félni a sistergéstől sem. Mivel a serpenyő nagyon forró, percek alatt történik minden. Amikor a hús már puhul, hozzáadjuk a brokkolit, majd újabb néhány perc után a paprikát és a gombát is. Továbbra se keverjük meg, mert összetörnek a zöldségek.
A woknudeln (igazából, ázsiai tojásos tészta, de szerintem baromi vicces, hogy pont a németek szállítják a kínai kaját) nem igényel előfőzést, a zöldséges-csirkés alaphoz adva 5 perc alatt megpuhul. Ilyen tésztát beszerezhetünk különlegesebb élelmiszerüzletekben, ázsiai boltokban. Akad olyan változat is, amit egy kicsit elő kell főzni, ezért alaposan olvassuk el az elkészítési útmutatót.
Ha kóstoláskor nem érezzük elég fűszeresnek az ételt, egy kevés osztrigaszószt még adhatunk hozzá.
Ebben az ételben az a szép, hogy maximum fél óra alatt elkészül, és számtalan variációja létezik. Tehetünk bele cukorborsót, kínai kelt, újhagymát vagy akár káposztát is. Ráadásul a tészta nem jelent számottevő plusz kalóriát, alapvetően a hús és a zöldségek dominálnak. Ha nem szeretnénk tésztával enni, készítsük el a zöldséges-csirkés részt és adjuk hozzá főtt rizst.