HTML

Rúzs&Fakanál

Ez az a hely ahol semmi sem tökéletes. Az ablak csíkos marad, a szuper arckrém allergiás tüneteket okoz és a lakás rogyásig van macskaszőrrel. Plusz a menyasszony eléggé kajla és sokat káromkodik.

Közösség

Friss topikok

  • Gábor Mészáros: nagyon jó kis recept, viszont szerintem 40 dkg csirkemell egy tésztás-ragus ételbe túlontúl sok, ... (2013.01.09. 03:03) Ázsiai tészta
  • Barbarella109: Szerintem virtusból tojik ő is épp oda a másik mellé! :DDD (2012.08.07. 12:07) Walter vélt vagy valós értelmi képességei
  • titokmacsek: a sziámi a legkarakánabb macskafajta:) ja, és végigröhögtem a posztot!:D (2012.07.29. 22:48) Walter szerelmes
  • tarkazsin: eltűűntééél :( pedig úgy szerettem az írásaidat! lehet reménykedni a folytatásban? (2012.03.31. 21:08) Szerelmetes filmek
  • VolksrodZoli: @Dr. Doktorovics THY Rokk 'n' Troller: itt mire nem lehet rábaszni? mindenesetre bejött, működik, ... (2012.02.07. 18:49) Az ELMŰ csodálatos világa

2011.12.04. 21:05 chicrun

Mihez kezdjünk a használt sütőolajjal?

Címkék: veszélyes környezetvédelem háztartás hulladék

Most, hogy beindult a karácsonyi nagyüzem a konyhában, egyre többször fordul elő, hogy használt olaj marad a tepsikben, lábasokban. Bevallom én nem tudok mit kezdeni vele, hiszen egy csomó helyről lehet hallani, hogy a mosogatóba vagy a vécébe tilos beleönteni, mert dugulást okoz és elképesztő módon szennyezi a környezetet. A kukába önteni eszembe nem jutna, mert ha véletlen kilyukad a szemeteszsák, simán korcsolyapálya lesz a konyhából és persze jól széthordjuk az olajat a lakásban. Továbbá macskásoknak üzenem, hogy a cicák imádják az olajat, de iszonyat durva hasmenésük lesz tőle, tehát ne tároljuk az anyagot olyan helyen, ahol az hozzáférhető a macskák számára.

Jó, igen, én általában a vécébe öntöm az olajat. Fogadjunk, hogy nemcsak én csinálom ezt! Lekopogom száz helyen, de a hét év alatt még egyszer sem volt dugulás emiatt, pedig olaj fronton sokat szoktam kínozni szegény rendszert. Egyre gyakrabban sejlik fel előttem egy rémkép, hogy lehúzom a vécét az olajjal, majd az kiönt és kiszól a klotyómanó, hogy „a jó k…. anyját annak, aki ide önti ezt a szart” és őszintén nem is hibáztatnám érte. Gondolom, most hogy ezt bevallottam, záros határidőn belül várható egy ormótlan dugulás, de sebaj.

olaj_01.jpg

No de, legyünk felelősségteljesek és környezettudatosak: mit lehet tenni a használt sütőolajjal?

  1. A MoL-nak volt egy remek akciója, ami december 3-tól újra elindult, mégpedig, hogy a benzinkutakon átveszik az összegyűjtött háztartási olajat. Ajándék flakont is adnak hozzá, ami megkönnyíti a tárolást. Karácsonyig egész biztosan eltart, remélem utána se szüntetik meg ezt a lehetőséget.
  1. A fővárosi hulladékkezelő veszélyes-hulladék gyűjtő napokon (évente kétszer, nálunk például a jövő héten lesz) átveszi az összegyűjtött olajat, egyébként is átveszik, ha bevisszük.
  1. Mikuka. Baromi jó kezdeményezés, azt nem tudom mennyire sikeres, vagy mennyire működik, a lényege, hogy társasházak igényelhetnek speciális tárolóedényt az olajnak, amit aztán ők rendszeresen ürítenek.
  1. Biofilter Kft. nagyüzemben foglalkozik a használt sütőzsiradék begyűjtésével, de vannak lakossági átvevőpontok is, ezek többnyire FKF udvarok, ott lehet leadni a szajrét.
  1. Személyes kedvencem: használt sütőzsírból készíthető madáreleség, persze csak olyanból, ami alig használt, tehát nem égett le és nem sült ki benne öt adag krumpli. A zsírhoz adjunk napraforgómagot, kukoricapelyhet, esetleg boltban vásárolt madáreleséget, egy rész zsír két rész mag arányban. Keverjük jól össze, formázzunk belőle gömböket vagy hosszúkás tömböket és tegyük a hűtőbe egy éjszakára dermedni. Másnap szúrjunk drótot a tömb tetejébe és akasszuk ki.

 Annak ellenére, hogy nálunk a környezettudatosság eléggé gyerekcipőben jár, ezek elég jó alternatívák, érdemes ennyit megtenni magunkért és a környezetünkért. Én elsősorban azért fogom megtenni, mert egyre jobban félek a klotyómanótól. De azt hiszem a motiváció másodlagos, ha a cél nemes.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ruzsesfakanal.blog.hu/api/trackback/id/tr623437462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szépjuhászné 2011.12.05. 22:31:10

Ha már a WC-be öntöd, rakj bele mosogatószert(elég sokat) és forró vizet, így már emulzió lesz belőle és nem rakódik le annyira a csövekben. Legjobb lenne egyáltalán nem leönteni.
süti beállítások módosítása