HTML

Rúzs&Fakanál

Ez az a hely ahol semmi sem tökéletes. Az ablak csíkos marad, a szuper arckrém allergiás tüneteket okoz és a lakás rogyásig van macskaszőrrel. Plusz a menyasszony eléggé kajla és sokat káromkodik.

Közösség

Friss topikok

  • Gábor Mészáros: nagyon jó kis recept, viszont szerintem 40 dkg csirkemell egy tésztás-ragus ételbe túlontúl sok, ... (2013.01.09. 03:03) Ázsiai tészta
  • Barbarella109: Szerintem virtusból tojik ő is épp oda a másik mellé! :DDD (2012.08.07. 12:07) Walter vélt vagy valós értelmi képességei
  • titokmacsek: a sziámi a legkarakánabb macskafajta:) ja, és végigröhögtem a posztot!:D (2012.07.29. 22:48) Walter szerelmes
  • tarkazsin: eltűűntééél :( pedig úgy szerettem az írásaidat! lehet reménykedni a folytatásban? (2012.03.31. 21:08) Szerelmetes filmek
  • VolksrodZoli: @Dr. Doktorovics THY Rokk 'n' Troller: itt mire nem lehet rábaszni? mindenesetre bejött, működik, ... (2012.02.07. 18:49) Az ELMŰ csodálatos világa

2011.12.17. 09:15 chicrun

Penész

Címkék: építkezés lakás penész szigetelés házipraktika

Penész sok helyen megjelenhet. Ha sajton van, remek, ha a sarokban már kevésbé. Mit lehet tenni, ha az első télen kiderül, hogy a hiperszuper újépítésű lakásnak bizony ócska a szigetelése? Egész pontosan mit lehet tenni, ha se pénzünk se kedvünk nincs megbontani a teljes falat vagy kicserélni az összes nyílászárót (pedig de utálom ezt a szót)?

A penész olyan, mint a nőkön a plusz kiló. Megjelenik egy apró helyen, senkit nem zavar talán észre sem veszik. Aztán már nagyobb helyen tűnik fel, időről időre vonzza a szemet és mások is felfigyelnek rá. Végül mire észbe kap az ember, SOS tűzoltásra van szükség.

Nálunk fent is és lent is penészedik a fal az ablakok mellett. Nem közvetlenül a keretnél, hanem a sarkokban, ráadásul az egyik sarokba be sem látok rendesen, mert ott a szekrény. Nagyon gáz, zöld és néha fekete.

A penész a mi esetünkben elsősorban nem a magas páratartalom, hanem a pocsék szigetelés miatt jelent meg. Tudniillik, műanyag, tökéletesen záródó ablakaink vannak, emiatt semmiféle légmozgás (huzat vagy húzás, ha úgy tetszik) nincs a lakásban. Ehhez jön még valami harmatpont meg hőhíd dolog, amit nem nagyon értek, a lényeg az, hogy a levegő páratartalma lecsapódik a hideg falakon, ezek pedig nyilván azok, amiken az ablakok vannak.

Az első számú azonnali teendő: szellőztetni kell. Naponta háromszor tíz perc kitárt ablakokkal elég ahhoz, hogy ne legyen akkora a hőmérsékletkülönbség a kinti és a benti levegő között. Persze mínusz tíz fokban a kutyának nincs kedve szellőztetni, főleg ha van egy pasi a házban, aki folyton visít, hogy fázik. Igazság szerint sosem voltam elég kitartó, hogy a gyakori szellőztetés meghozza a várt eredményt, mert tényleg bazi hideg van odakint.

Második teendő: valamivel le kell szedni a penészt a falról. Rossz hír, hogy ha festett a fal, a színnek annyi, plusz ha szar a festés, fel fog hólyagosodni a vakolat úgy ahogy van. Aztán darabokban le lehet törni. Nekem eddig a legjobban a Szavo vált be, ez teszi a legkisebb kárt a falban, ráadásul annyira nem is kell letörölni, mert fújás után lehozza a penészt (és természetesen a festést is, szerencsére csak valami elszabott krémszín megy kárba). Az egyik weboldalon azt írják, hogy a penészes felületet 1:1 hígítású hypoval kell kezelni, máshol meg azt, hogy a vízzel kevert szódabikarbóna segít (gondolom ezt inkább fürdőszobai penészre értik). Egyébként a fürdőszoba ékes példája annak, hogy a szigeteléssel van baj, mert abban a helyiségben soha nem volt ilyen jellegű gondunk, pedig ott aztán van pára rendesen.

Érdemes beszerezni egy párahőmérőt, ami a belső hőmérséklet mellett a páratartalmat is méri. 60 százalékig okés a helyzet, utána már gáz van. Ez leginkább akkor fordul elő, ha élünk is a rosszul szigetelt lakásban. Mosás, sütés-főzés, levegővétel mind-mind emelik a páratartalmat.

Ha már felmértük, hogy túlságosan párás a levegő, választhatunk, hogyan szeretnénk csökkenteni. A drogériában kapható tablettás vackot tessék elfelejteni, igazán komoly penészedésnél maximum dísznek jó a lakásba, de még annak se mert ronda. Ráadásul, ahhoz képest, hogy nem csinál semmit, elég drága.

A másik véglet az ipari páramentesítő berendezés, ezt lehet napokra bérelni, néhol elég jó áron adják, az egyetlen probléma vele, hogy évente három hónapra kellene kibérelni, hogy a penész egyáltalán ne jelenjen meg.

A köztes megoldás (ha tetszik középszar) pedig az ákcijós elektromos páramentesítő. Mi tavaly ilyenkor vettünk ezt az Aldiban, rendkívül ákcijós áron és tényleg működik. A fenti szoba alig penészedik, pedig ott száradnak a ruhák is. Ahhoz, hogy a lenti se penészedjen, hurcolászni kellene a lépcsőn a berendezést, de erre senki nem érez affinitást a családban. Hátránya az, hogy annyit fogyaszt, mint nyáron a légkondi és ha véletlenül bekapcsolva marad éjszakára, világháborús álmaink lehetnek.

Nagy álmom az olyan falfesték, ami elvileg penészgátló, kíváncsi lennék, hogy mennyire válna be, de ugye ahhoz az egész lakást ki kellene festeni. Ahogy látom a legtöbb ilyen festék fehér, de lehet pasztával színezni. Még nagyobb álmom az ablakok cseréje, de ez szerintem még nagyon odébb van.

Festékek: Héra, Supralux, Polifarbe

Viszont egy dolgot nem tudok a penészedéssel kapcsolatban: az a jó, ha a lakásban az átlagnál hidegebb van, vagy nem számít mennyire fűtünk, mert így is, úgy is megjelenik a penész a szigetelés miatt?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ruzsesfakanal.blog.hu/api/trackback/id/tr413470369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása