A sok disznótoros mellé valahogy adta magát a főzött kakaó. Tudjátok az a fajta, amit a kávézókban Nagyi habos kakaójának hívnak és elkérnek érte egy csomó pénzt. Pedig otthon is el lehet készíteni, pofonegyszerű, csak egy jó recept kell hozzá.
Hozzávalók (2 személyre)
0,5 liter tej
2 púpozott teáskanál holland kakaópor
4 teáskanál barna cukor, vagy demerara cukor
Ízesítés: vanília (forralhatunk vaníliás tejet is), csipet fahéj, esetleg chili (persze külön-külön).
Horváth Ilona szerint akár tojássárgáját is keverhetünk a kakaóba sűrítés céljából.
Hagyományos módon elkészítve felforraljuk a tejet, egy bögrében kevés hideg tejben elkeverjük a kakaót és a cukrot, majd ezt vegyítjük a forró tejhez és habverővel keverjük.
A másik módszer, hogy tejhabosítóval melegítjük fel a tejet amibe előzőleg belekevertük a cukrot és a kakaót.
A kész forró kakaót bögrékbe merjük és tejszínhabbal megkoronázzuk.