Az előző poszt egyik kommentelője juttatta eszembe, hogy kizárólag olyan ötleteket soroltam fel, amikhez számítógépes affinitás és hozzáférés szükséges. Most olyan ajándékötletek következnek, melyek a konyhában készülnek. Továbbra is filléresek.
- Habcsók karácsonyfadísz
Készítsünk jó kemény habot, tojásfehérjéből és porcukorból, a hab keménységét a cukor mennyisége határozza meg, majd tegyünk sütőpapírral bélelt tepsire karácsonyi sütiformákat. Ezeket töltsük ki a habbal, majd utána óvatosan vegyük le a formákat (a massza nem folyik szét, ha jó kemény). Jó meleg sütőben 10-15 perc alatt szárítsuk ki a habcsók-formákat. Kakaóporral és ételfestékkel színes figurákat is készíthetünk. Ezt megenni nem lehet, mert bazi kemény és porózus lesz, de dísznek kiváló. (Macskások ne tegyék alsó ágakra ezeket a díszeket, mert valószínűleg elhordják a szőrösök.)
- Fűszerolaj
Hobbiboltban lehet kapni nagyon helyes dugós vagy csatos üvegeket (4-500 Ft). Ezeket megfelelően sterilizálni kell, máskülönben a házi készítésű fűszeres olaj zavaros lesz és/vagy megavasodik egy idő után. Szerezzünk be friss rozmaringot, kakukkfüvet (ezeket 5-10 szálra árulják a piacon, nem kell töveset venni), pár gerezd fokhagymát, esetleg egész chilipaprikát, ezeket alaposan mossuk meg, majd tegyük ízlés szerint a teljesen száraz, csírátlanított üvegbe, végül öntsük fel jó minőségű olívaolajjal.
- Mézeskalácsforma
Képtelen vagyok fogyasztásra alkalmas mézeskalácsot sütni, ami azért jó hír, mert az ilyen tésztából remekül lehet különböző dísztárgyakat készíteni. Tavaly például készítettünk a párommal egy 1 méter hosszú platós kamiont apukámnak ajándékba. Három adag tészta, papíros-vonalzós tervezés és jó sok cukormáz kellett hozzá, de megérte, mert nagyon egyedi lett, még visszapillantót is csináltunk hozzá.
- Házi bőrradír
Keverjünk össze 2 egység barnacukrot, 2 egység olívaolajat, 1 egység mézet és 1 egység zabkorpát. A masszát töltsük csinos (tiszta) tégelyekbe és kész is a házi radír. Hátránya, hogy néhány napig, maximum egy hétig használható fel.
- Ízesített cukor
Vegyünk egy vagy több fémdobozt, töltsük meg őket cukorral. Az egyikbe tegyünk megmaradt vaníliarudat (aminek a belseje már nincs meg, csak a felhasított rúd), a másikba pedig lehámozott citrom- vagy narancshéjat.