HTML

Rúzs&Fakanál

Ez az a hely ahol semmi sem tökéletes. Az ablak csíkos marad, a szuper arckrém allergiás tüneteket okoz és a lakás rogyásig van macskaszőrrel. Plusz a menyasszony eléggé kajla és sokat káromkodik.

Közösség

Friss topikok

  • Gábor Mészáros: nagyon jó kis recept, viszont szerintem 40 dkg csirkemell egy tésztás-ragus ételbe túlontúl sok, ... (2013.01.09. 03:03) Ázsiai tészta
  • Barbarella109: Szerintem virtusból tojik ő is épp oda a másik mellé! :DDD (2012.08.07. 12:07) Walter vélt vagy valós értelmi képességei
  • titokmacsek: a sziámi a legkarakánabb macskafajta:) ja, és végigröhögtem a posztot!:D (2012.07.29. 22:48) Walter szerelmes
  • tarkazsin: eltűűntééél :( pedig úgy szerettem az írásaidat! lehet reménykedni a folytatásban? (2012.03.31. 21:08) Szerelmetes filmek
  • VolksrodZoli: @Dr. Doktorovics THY Rokk 'n' Troller: itt mire nem lehet rábaszni? mindenesetre bejött, működik, ... (2012.02.07. 18:49) Az ELMŰ csodálatos világa

2012.02.08. 10:27 chicrun

Tervezzünk menüt!

Címkék: étel gasztro háztartás terv

A menütervezésnek számos nagy előnye van, nekem a kedvencem az, hogy pénzt spórolok vele és rendkívül felnőttnek érzem magam attól, hogy előre gondolkodom. Egy kis utánajárást és kombinálást igényel, de alapvetően ha egyszer kidolgozzuk a módszert utána nagyon jól használható minden héten. Továbbá ha az embernek egyszer gyereke lesz úgyis rákényszerül majd, hogy rendszeresen megtervezze mit fognak enni, elvégre a gyerek nem élhet mirelit pizzán vagy kínai büfés tésztán, vagy ha mégis ott nagy baj van.

Az előkészítésnél két dolgot kell figyelembe venni: mi az amit nem szeretünk enni, és mit tudunk elkészíteni. Az előbbi azért fontos, mert hiába szeretnénk jó gyerek módjára spenótot enni, ha a hideg kiráz tőle, utóbbi pedig azért, mert hiába van betervezve pekingi kacsa, ha az egész egy kínszenvedés és a végén pizzát kell rendelni.

Egy Excel táblázatba írjuk fel külön oszlopokba az egyes ételcsoportokat (leves, vegetáriánus étel, húsos étel, saláta, édesség, stb.) majd írjuk be a megfelelő oszlopba azokat az ételeket, amiket el tudunk készíteni.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a legjobb rész, a kombinálás. Egy hét megtervezése bőven elég, még így is adódhatnak váratlan események, amik átírják a menüt.

Mielőtt nekilátunk, nézzünk szét a kamrában és a hűtőben, hogy egyáltalán mi van otthon, mert az nem pálya, ha minden egyes ételhez minden egyes alapanyagot meg kell venni, mert így sok minden tönkre fog menni. Továbbá érdemes úgy kombinálni az egyes ételeket, hogy ha mondjuk hétfőn felbontunk egy doboz tejfölt valamilyen leveshez, akkor az fogyjon el az adott héten, mondjuk egy túrógombóchoz hétvégén.


Ez egy rendkívül kezdetleges táblázat, nézzétek el nekem, de ha minden egyes ételt felsorolnék most, valószínűleg nem végeznék egyhamar. Azt hiszem a lényeg így is érthető.

A táblázatban kétféle módon indulhatunk el:

1. Kijelölünk napokat a hétre, mint vega nap, hideg nap és így tovább, majd a megfelelő oszlopból választunk egy ételt.
2. Random módon írjuk a menüt, tehát hétfőn L5 (az 5. leves), kedden S2 (a 2. saláta) és így tovább, de természetesen az Excel oszlopait is használhatjuk jelölésre.

Természetesen vegyük figyelembe, hogy ha zűrös napjaink vannak és mondjuk csak fél óra van vacsorát csinálni az is rengeteg mindenre elég, például egy jó tonhalsalátához vagy egy paradicsomos tésztához. A lényeg, hogy nem kell minden áldott nap ételkölteményeket az asztalra tenni, annál sokkal hasznosabb, ha van mit enni minden nap és közben anyagilag sem megyünk tönkre. Plusz bónusz, hogy ha két emberre főzünk és négy főre készítjük a vacsorát, megvan a másnapi ebéd is.

Ha valaki inkább kreatív és nem számítógépes módon szeretné rendszerezni az ételeket, készíthet kis kártyákat is, amiket aztán színek vagy minták alapján lehet csoportosítani és a tervezésnél csak húzni kell a kupacokból.

Ha készen vagyunk a heti menüvel, írjuk meg a bevásárlólistát és irány a bolt.

A menütervezéssel kapcsolatban van még egy jó hírem fogyókúrázóknak vagy notórius gyorskajásoknak: a „nem tudom mit fogok enni amikor hazaérek” a legnagyobb kártevő, főleg ha valóban éhes az ember. Ha erre az a válasz, hogy parmezános csirkét, akkor máris sokkal kisebb az esélye annak, hogy meki lesz a vége.

Még egy fontos pontja van a menütervezésnek, mégpedig az, hogy tisztában legyünk azzal, mi mindent tartunk otthon és mi az ami alapélelmiszernek számít. Ezt holnap hozom.



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ruzsesfakanal.blog.hu/api/trackback/id/tr394077927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása